Krizantém

A krizantém az őszi időszak leglátványosabb növénye. Amikor az ősz derekán járunk, kertünkben a virágok megfogyatkoznak, ekkor jut szerephez a cserepes krizantém. Volt egy időszak, amikor szinte kizárólag a temetői sírokon lehetett fellelni, hiszen pont halottak napja környékén virul a legdúsabban. Szerencsére manapság már a hobbikertészek felfedezték maguknak és bátran helyezik teraszra vagy balkonra az ősz színeiben pompázó krizantémot. Azonban nem pusztán meleg színekkel örvendeztet meg minket, hiszen beszerezhetünk üde fehér vagy frissességet tükröző citromsárgát is.

Ha szeretjük a változatosságot, nyugodtan beültethetünk vegyes fajtákat is egy cserépbe, csak a színharmóniára figyeljünk kiemelten. Hosszú ideig gyönyörködhetünk az elkészített kompozícióban, hiszen a kisebb virágú fajták kevésbé érzékenyek, így sokáig virágoznak. A nagyobb virágú krizantémok sajnos a szélnek és esőnek kitett helyen könnyen eltörnek, így a növények gyorsan tönkremennek. Figyeljünk arra, hogy a krizantém földje soha ne száradjon ki, azonban a vízelfolyásról gondoskodnunk kell. A pangó víz és a hűvös őszi éjszakák nagy kárt tesznek a növény gyökerében, ezért semmiképp ne tegyünk alátétet a cserép vagy balkonláda alá.

Ilyenkor már nem szükséges trágyázni, elegendő tápanyag van a földben. Nem minden fajtát lehet kiteleltetni, vásárláskor a növény címkéje adhat némi útmutatót. Amennyiben a „téltűrő kerti krizantém” feliratot találjuk a címkén, jó eséllyel vészeli át a hidegebb évszakot. A cserepet lássuk el fagy elleni szigetelőburokkal, és állítsuk védett helyre a virágot. Amikor elvirágzott, hagyjuk nyugodtan a cserépben, majd amikor kitavaszodott, ültessük ki az ágyásba.

A krizantém jól mutat vázában is. Mikor már saját kertünk virágaiból nem tudunk csokrot készíteni, ilyenkor jó szolgálatot tesz a cserepes krizantém. Egy-egy dúsabban virágzó fajtából vágjunk ki néhány szálat, gyönyörű őszi kompozíciót készíthetünk belőle, amely üde színfoltja lesz lakásunknak.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T09:40:22+00:00
Go to Top