Milyen sövényt ültessünk?

Milyen sövény ültessünk? Lehetőleg legyen szép és gyors növekedésű, hogy minél előbb kizárja a kíváncsi tekinteteket, felfogja az zajt és a port. Ne igényeljen különösebb gondozást. Ezeknek az elvárásoknak a fagyal maximálisan megfelel.

Régebben a fagyal volt a leggyakrabban ültetett sövénynövény, mivel mindenki számára elérhető, igénytelen cserje. Egyetlen hátránya, hogy ugyan fagytűrő, de nem minden fajtája örökzöld, tehát télen valószínűleg lehullatja a leveleit. A késő ősz ideális a szabad gyökerű fagyal telepítéséhez, még a fagyok beállta előtt be tud gyökeresedni. Egy vagy kétéves, visszavágott, 3-5 ágú szabad gyökerű növényeket válasszunk, de vásárolhatunk burkolt gyökerű cserepes vagy konténeres változatot is, amely biztonságosabban megered. Nemcsak azért remek választás a konténeres fagyal, mert jobb az eredése, hanem már egy év után 50-60 cm-es zárt sövényt kapunk.

Gyönyörű, dús, alul is tömör sövényt úgy tudunk nevelni, ha telepítés után drasztikusan visszavágjuk. A fagyalt évente kétszer-négyszer elég megmetszeni, bár az első két évben erőteljesebb metszést és több öntözést igényel. A Ligustrum ovalifolium a legelterjedtebb fagyalfajta, hiszen szinte minden helyen megered és akár embermagasságú sövényt is formálhatunk belőle. Tovább fejlesztett változata a Góliát, amely egy év alatt 80 cm-t is növekedhet, és nyáron dús virágzásnak indul. Három méteres sövényt is nevelhetünk belőle, bár ebben az esetben az évenként 2-4 metszés nagy feladat elé állít minket. Ha van Góliát, akkor Dávid (Ligustrum ovalifolium Nünü) sem maradhat el mellőle, amely legfeljebb 150 cm magasságig fejlődik. Lassú növekedésű, sűrűn elágazó, gömbölyded cserje, amelynek fényes, sötétzöld levelei igen látványosak, és termetéből adódóan könnyen formára nyírható.

Amennyiben látványosabb sövényre vágyunk, akkor válasszuk a sárga-tarka levelű Ligustrum ov. Aureum-ot vagy a fehér-tarka Ligustrum ov. Variagatum-ot. Az Aureum figyelemfelkeltő meleg színeiben gyönyörködhetünk szinte egész évben, ráadásul nemcsak sövénynek használhatjuk, hanem formás bokrot is nyírhatunk belőle.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T09:29:22+00:00
Go to Top