Füvesítés magvetésselFüvesítés legköltséghatékonyabb módja a magvetés, azonban a pénz, amit megspórolunk az alapanyagon (gyepszőnyeg), azt munkában és vízben kell bepótolnunk. A magvetéssel telepített gyep hónapok elteltével használható, addig pedig intenzív gondozást igényel.

Magvetés előtt a talajt jól elő kell készíteni. Először a talaj vízelvezető képességét kell megvizsgálnunk. Amennyiben szükséges, drénezzük (alagcsövezzük) a területet. Ha a föld szennyezett, fertőzött vagy építési törmelékre bukkanunk, akkor a felső réteget el kell távolítani, és friss termőföldet kell leteríteni. Ez megakadályozza az erőteljes gyomosodást, a fű gyors elvadulását. Az ideális termőföld vastagság minimum 20 cm, ennél vékonyabb talaj gyorsan kiszárad és kimerül, ezért nem lesz a gyep egyenletesen szép zöld. Ősszel ássuk fel a talajt és távolítsuk el az évelő gyomnövényeket. Erőszakos gyomok esetén vegyszeres kezelést célszerű alkalmazni, sőt tarackos gyomok esetén a gyomirtást érdemes többször megismételni. A vetés előtt néhány héttel ássuk fel, egyengessük el a talajt. Tömörítsük a szélektől indulva, fokozatosan befelé haladva. Hengert ne használjunk, inkább gereblyézéssel készítsünk laza magágyat.

A fűmagkeverék általában 4-6 fűfajt tartalmaz, hiszen különböző növekedésű fűfajok léteznek. Az aljfüvek a talaj közelében alkotnak dús zöldfelületet, a szálfüvek viszont magasabb és lazább levélzetűek. Valamivel több fűmagot vásároljunk, mert előfordulhat, hogy csupasz foltok maradnak a gyepfelületen. A fűmagvetésre a legjobb időszak tavasz vége vagy ősz eleje. Egy héttel magvetés előtt szórjunk ki általános hatású műtrágyát 50 g/m2 mennyiségben, és gereblyézzük lazán a talajba. Az indító trágyázás elmaradása nehezen sűrűsödő füvet eredményez. Magvetés előtt zsinórral jelöljünk 1 x 1 m-es területrészeket, majd négyzetméterenként szórjunk ki 50 g fűmagot. Ha ennél kevesebbet vetünk, akkor a fű ritka lesz, ha ennél többet, akkor sűrű, ami miatt a fű begombásodhat. A fűmagot a talaj felső 0,5 cm-es rétegébe szórjuk ki, majd hengerezéssel tömörítsük. Mivel a fűmag a csírázáshoz igényel némi fényt és oxigént, a mélyre vetés azt eredményezi, hogy kevés mag fog kikelni.

Magvetés után egy széles deszkára állva gereblyézzük a fűmagot a talajba. Lábbal ne lépjünk a területre, mert a fűmagot nagyon beletapossuk a földbe. Amennyiben száraz idő várható, finoman, de alaposan öntözzük be a területet. Kezdetben igen magas a fű vízigénye, a rendszertelen öntözés következtében a magok nehezen vagy egyáltalán nem kelnek ki. 3-4 hétig ez a legfontosabb a feladat; a talaj felső rétegét állandóan tartsuk nedvesen. Ez akár napi háromszori öntözést is jelenthet az időjárástól és a talajtól függően. Arra viszont ügyelnünk kell, hogy ne öntözzük túl a növendék füvet, mert foltokban sárgás lesz. Ha rossz a talaj vízelvezetése, akkor a felszínen megáll a víz, ami megfosztja a füvet az oxigéntől, és a létfontosságú nitrogén a talaj alsóbb rétegeibe kerül. A teljes csírázás után már ritkíthatunk az öntözésen, így megelőzhetjük, hogy a nedves fűszálakon felüssék fejüket a szártő betegségek. A friss fűmagvetést meg kell védenünk a madaraktól. Ez a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a begereblyézés után még kiszórunk egy kis magot, így a madarak azt tudják kicsipegetni.

Amikor a fejlettebb fűszálak elérik a 8-10 cm-es magasságot, elővehetjük a fűnyíró gépet. Az első vágás előtt, sőt az előző nap sem szabad öntözni a füvet. Ha lehet, időzítsük a fűnyírást az esti órákra, mert reggel még a hajnali párától nedves a fű és a föld. Ameddig nem elég erős a fű, végezzük a nyírást könnyű géppel, hiszen a robosztus berendezések kerekei felszántják a talajt. Ezután rendszeresen, hetente nyírjuk el a füvet. A gyakori vágás elősegíti a fű megerősödését, növekedését és sűrűsödését, amely elengedhetetlen a tömött és egységes kinézetű gyep eléréséhez. Hazánk éghajlatához a legmegfelelőbb fűmagasság 4-6 cm, de szárazság esetén lehet 1-2 cm-rel magasabb. A túl magas fűszálak viszont ugyanúgy károsak, mint a nagyon alacsonyra vágott, mert az egymásra boruló fűszálak miatt a gyep befülled, ami megnöveli a gyepbetegségek esélyeit. Áprilisban és májusban, az intenzív növekedési időszakban, hetente akár többször is szükség lehet a fűnyírásra. Nyáron viszont figyeljünk arra, hogy ne vágjuk a füvet nagyon rövidre, mert az erős napsugárzástól könnyen kiég.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016