Mielőtt ehető növények termesztésébe fogunk, mindenképp érdemes talajvizsgálatot végezni. A nagyvárosi környezetben a föld már valószínűleg szennyezett. A kipufogógázból lecsapódott ólom beszivárog a talajba, ezáltal növényeinkben is jelen lesz káros szennyezőanyagként. Legnagyobb veszélynek a leveles zöldségeink vannak kitéve, ezért érdemes magas ágyásban vagy földládában termeszteni. Ezentúl az ólom nem pusztán a földből szívódik fel növényeinkbe, hanem a szennyezett levegőből is, ezért a leveles növények külső leveleit mindig szedjük le, ételeink készítéséhez ne használjuk fel.

Magas ágyak

A magas ágyakban a termőföld összetételét mi határozzuk meg. További előnye, hogy a növényekhez könnyebb hozzáférni, kényelmesebb gondozni. A magas ágyakban kevesebb a kártevő, sok csapadék esetén sem áll meg benne a lappangó víz, és nem tapossuk el véletlenül a fejlődő növényeket. A magas ágyat általában 1-1,5 méter szélesre építsük, így minden növényünkhöz hozzá férünk. Az ágyás ideális elhelyezése az észak-déli fekvés azért, hogy a napfény minden növényt egyformán érjen. Az ágyások közé olyan járófelületet tervezzünk, mely csapadékos időben is megkönnyíti a megközelítést.

A magas ágy ideális magassága 30-60 cm, a fala készülhet régi, bontott téglából, terméskőből, kockakőből. Választhatunk fát is, lehetőleg vízálló fajtát. Amennyiben kezelni akarjuk a faanyagot, vigyázzunk a mérgező vegyszerekkel, mert a talajba kerülve felszívódnak a növényeinkbe. Természetes megoldás lehet például a viasz vagy nagy népszerűségnek örvend az olcsó raklap, melyet nem kezelünk, hanem minden évben lecseréljük az elkorhadt részeket.

Az ágyás aljára érdemes sűrű szövésű fémhálót szegezni, így megakadályozzuk a vakond vagy a nagyobb testű bogarak bejutását. Erre a célra galvanizált hálót vagy műanyag hálót használjunk. Az ágyás alatti földet mélyítsük ki, ezáltal megszabadulunk a szennyezett talajtól és nagyobb mennyiségű komposzttal dúsított termőföldet lapátolhatunk bele. A magas ágyás tovább fejleszthető, hiszen a keretre erősíthetünk hajlékony műanyag rudat, ráfeszíthetünk fóliát, így melegházként is használhatjuk kora tavasszal.

Talajtakarás

A talaj takarása sok felesleges munkától kímél meg bennünket. A talajtakaró megóvja földet a túlmelegedéstől és a kiszáradástól, megakadályozza a gyomosodást, miközben lassan lebomlik, ezzel értékes tápanyagokat juttat a talajba. A legjobb természetes talajtakaró az elszáradt levél, a nyírott fű, a fakéreg. Az eper, a leveles zöldségek, a saláták legjobb talajtakarója a szalma, így nem érintkezik a termés a földdel, nem tud szennyeződni, nem tud penészedni. A talajtakaró használatával csökkenthető a vízfogyasztás, mert a párolgás és a gyomok nem szívják el növényeinktől a nedvességet. A magas ágyak és a talajtakaró használatával nagyvárosi környezetben, kis területen is rendezett, jól gondozott haszonkertet tudunk fenntartani.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016