Kokedama

A kokedama, más néven mohalabda, illetve az ebbe ültetett növény, csakúgy, mint a bonsai, Japánból indult hódító útjára. Az eredeti verzió nagyon egyszerűen elkészíthető. A kiszemelt növényt kiemeljük a cserépből, körbevesszük bonsai-hoz való földdel, körbetekerjük mohával, majd virágkötő dróttal vagy zsineggel rögzítjük. Japánban lapos tálba helyezték őket, azonban egy holland botanikus, Fedor Van der Valk tovább fejlesztette a kokedama-t.

A moha és a bonsai föld rendkívül jól tartja a nedvességet, ezért a holland botanikus úgy gondolta, felesleges tálban tartani a mohalabdákat, inkább felfüggesztette őket a mennyezetre és elnevezte zsinórkertnek. A lakberendezők azonnal rákaptak az új desing elemre, és egyre gyakrabban alkalmazzák különleges ötleteket igénylő lakástulajdonos otthonában. A kokedama-t világos, természetes fénnyel jól ellátott helyre függesszük, de közvetlen napfénytől óvjuk, hiszen a moha érzékeny és könnyen kiszárad. Jó eséllyel ültethetünk mohalabdába páfrányt, orchideát, begóniát, filodendront, azonban a kaktuszokkal nem érdemes próbálkozni, hiszen a kokedama megtartja a vizet. Ilyen módon akár a konyhánkba is függeszthetünk mohalabdát, melybe gyógy- és fűszernövényeket ültetünk.

Általában hetente egyszer-kétszer szükséges a kokedama-t megöntözni. Könnyen észrevesszük a növény vízigényét, hiszen a kókadt levelek és a könnyű mohalabda jelzik az öntözés szükségességét. Merítsük a kokedama-t vízzel teli edénybe, addig tartsuk a víz alatt, amíg bugyborékol. Utána csepegtessük le, és akasszuk vissza a helyére.

Főként lakásban szoktak zsinórkertet kialakítani, azonban tavasztól őszig akár árnyékos teraszra vagy erkélyre is függeszthetünk kokedama-t, azonban az öntözésre a szabadban fokozottam figyelnünk kell. Kültéren lehet szintén fűszernövényekkel próbálkozni, de akár csüngő epret is jó eséllyel nevelhetünk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T08:43:57+00:00
Go to Top