Tavasz hírnökei

A tavasz hírnökei újra színt visznek a kertbe. A szürke hónapok után, amikor csak az örökzöldek és a díszfüvek nyújtanak látványosságot a szabadban, epedve várjuk, hogy visszatérjenek a színek. A hóvirág fehér fejecskéje, a téltemető élénk sárga bimbója vagy éppen a hunyor rózsaszínből lilába hajló virága hoz felüdülést a sivár téli kertbe.

A kontrasztos színek, a hűvös kék és a meleg sárga olyan, mint a tavaszi időjárás: a frissítő szellőt azonnal napsütés kíséri. Telepíthetjük az alacsony évelőket nagy területre, így szemet gyönyörködtető talajtakarót hozhatunk létre pl. kaukázusi nefelejcsből vagy kutyatejből, de kombinálhatjuk is a kettőt. Nagyobb kertekben, ahol nincs szükség minden talpalatnyi helyre, a növekvő vadvirágok – gyermekláncfű – is üdítő látványt nyújtanak. Szintén nagy csoportban mutat rendkívül jól a sudár kankalin és a bókoló csillagvirág együttese. Mindkét faj önvetéssel szaporodik. Áprilisban, mikor a cserjék még csak bontogatják lombjaikat, elegendő napfény és meleg jut a két virágnak. A sárga sáfrány már februárban virágba borulhat, márciusban pedig a világos kékben pompázó szellőrózsa bontja szirmait a bokrok alatt. A gyepszőnyeg szélét beültethetjük sárga kaukázusi zergevirággal, mely többéves évelő, így sokáig örvendeztet meg bennünket tavaszról tavaszra gyönyörűséges napsárga színeivel. A tavaszi kert elmaradhatatlan virága a gyöngyike, mely szintén csoportos beültetésben mutat igazán jól. Húsvétra virágba borul az aranyvessző is, mely az ünnepi asztalt díszíti a színpompásra festett tojások mellett.

Kevéssé elterjedt virág, vadon élő változata védett növény a nemes májvirág (Anemone Hepatica). Rizómás évelő, szabályos tányér alakú, liláskék virágaival és fényes zöld leveleivel díszít. Természetes élőhelye a mészben gazdag, sziklás erdős terület, legfőképp Közép-Európa nyirkos, vályogos talajú erdőiben fordul elő. A korai virágzású, apró termetű tavaszi növény a sziklakertek értékes virága lehetne, de ritkán találkozunk vele városi kertekben. Latin nevét levelének formájáról kapta, amely kissé hasonlít a májra. A lassan növekvő fél-örökzöld növény számos felfelé és kifelé néző virágot hoz, még mielőtt az új levelek kifejlődtek volna, ezért az az érzésünk, mintha egyenesen az avarból törnének elő a kékes virágok. Fák alá ültetve egy idő után szépen elterjed, és talajtakaróként is remekül megállja a helyét. Kedveli a mészben gazdag, jó vízelvezetésű talajt és a félárnyékos fekvést. Gyökérrendszere erős, szerteágazó, ezért az átültetéssel inkább ne bajlódjunk, mert biztos, hogy megsértjük a gyökérzetet. Minden évben érdemes levélkomposzttal ellátni, hogy szépen fejlődjön. Néha a meztelencsigák megrágcsálják.

Hazánkban védett növény a téltemető (Eranthis hyemalis), de bánjunk vele óvatosan, mert mérgező. Február közepe, vége táján kidugja fejét, március közepére már biztos, hogy kibontja élénk sárga szirmait. Aprócska gumós növény, mindössze 8-10 cm magas, minden egyes száron egy-egy 4 cm átmérőjű virágot hoz, amely alatt sötétzöld murvalevelekből álló, keskeny szeletekre tagolt gallér található. Elvirágzás után, még tavasszal a növény minden része visszahúzódik a földbe. Mivel tavaszi virág, ősszel kell göcsörtös gumóit elültetni ahhoz, hogy február, március táján gyönyörködni tudjunk virágzásában. Humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajra és félárnyékos fekvésre van leginkább szüksége. A hagymáját ősszel sekélyen, mindössze 1,5 cm mélyen ültessük el. Figyeljünk arra, hogy a talaj kissé vizes legyen ültetéskor. A kemény telet kifejezetten jól viseli, a zord időjárás kedvez a virágzásnak.

A hunyor virágai kora tavasszal, de esetenként már télen megjelennek. A boglárkafélék családjába tartozó, mérgező növény. A legtöbb hunyor lombhullató, de örökzölddel is találkozhatunk. Levelei tenyeresen összetettek, általában mélyzöld színűek. A virágok csésze alakú bókoló szirmaikkal, sárga porzóikkal adnak különleges látványt a növénynek. Általában fehér, rózsaszín, sötétvörös színben pompáznak, de előfordulnak zöldes árnyalatú virágok is. Virágzása tartós, olykor egy hónapon keresztül gyönyörködhetünk benne. Kedveli a meszes, jó vízáteresztő képességű talajt. Lehetőleg félárnyékba ültessük. Magyarország területén mindenhol megél és szépen fejlődik. Legalkalmasabb időpont a növényültetésre a nyár, augusztus vége szeptember eleje. Ez az időszak főleg a tőosztással szaporításra különösen alkalmas. A legtöbb faj télálló, de azért érdemes a hidegre bekövetkezte előtt kéregmulccsal vagy lombtakaróval betakarni a tövét. A régi, elszáradt leveleket vágjuk le, mert ezzel megelőzhető a levélfoltosság, ami növény számára végzetes betegség.

Tavaszi virágokat nemcsak kertbe ültethetünk, hanem virágládába vagy cserépbe is. A jácint klasszikus tavaszi cserepes növény, de mi magunk is alkothatunk kék-sárga kombinációkat kankalinból és árvácskából. Összeültethetünk hagymás virágokat korán virágzó évelőkkel is, például a kék haranglábat sugárzó sárga tulipánnal.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-29T16:00:38+00:00
Go to Top