Üvegház

Üvegház építése a legjobb módja annak, hogy meghosszabbítsuk a kerti szezont. A tél vége felé már elvethetjük a zöldség- és virágmagokat, melyek a védett térben elkezdenek csírázni. Amennyiben nagyobb hellyel rendelkezünk, akkor méretesebb üvegház elhelyezésére is lehetőségünk van. Átteleltethetjük benne a dézsás növényeinket, de akár egy kisebb pihenősarkot is kialakíthatunk magunknak.

Az üvegház beengedi a napfényt, a meleget pedig benn tartja. Ez a működésének az alapelve. Ez a hatás egy egyszerű fóliaalagúttal is megteremthetjük, így a saját termesztésű zöldségek szezonját akár két hónappal is megnyújthatjuk. A valódi üvegház a lehetőségek garmadáját kínálja, amennyiben legalább egy 10 négyzetméteres területet tudunk erre áldozni. Egy ekkora alapterületű üvegházban már helyet tudunk biztosítani a munkák elvégzésére, vetésre, pikírozásra, átültetésre.

A tél végi, kora tavaszi hűvösebb időjárás kedvez a hajtatóházban növekedő növényeknek, azonban a tűző napsugárzás már annyira felforrósíthatja a levegőt, hogy az a növények károsodásához vezethet. Ezért rendkívül fontos az üvegház megfelelő szellőzése. Egy 10 négyzetméteres üvegháznak legalább 2 nyitható ablakkal kell rendelkeznie, de olyan ajtót is használhatunk, melynek a felső része nyitható. Így megoldott a levegő keringése, növényeink egészségesen növekedhetnek. Egyébként minél nagyobb az üvegházunk alapterülete, annál kiegyensúlyozottabb a klímája.

Az üvegházat próbáljuk meg észak-déli irányba elhelyezni, és lakóház vagy nagyobb fák ne vessenek rá árnyékot. Ebben az ideális pozícióban reggeltől délutánig optimális fény hatol be az üvegházba. Ha a dézsás növények teleltetését is szeretnénk megoldani, akkor egész évben fagybiztosnak kell lennie az üvegháznak, melyet thermo üveggel, dupla falú polikarbonát lemezzel érhetünk el, így kisebb lesz az energiaköltség. A részben földbe süllyesztett üvegház is jó megoldás lehet, télen kevésbé tud lehűlni, nyáron viszont nem tud felforrósodni.
Egy fagybiztos üvegháznál fűtésről mindenképp gondoskodni kell. Ez lehet egy egyszerű hősugárzó, mely árammal vagy gázzal működik, de alkalmazhatunk hőlégbefúvót is. Ha termosztátot is be tudunk iktatni, akkor a rendszer automatikusan bekapcsol fagypont környékén.
A nyári erős napsugárzást árnyékolók használatával tudjuk kiküszöbölni. Különösen az üvegborítású üvegháznál áll fenn a veszély, hogy a levegő túlhevül, vagy a napsugárzás megégeti a növényeket. Az árnyékolásnál arra feltétlenül figyeljünk, hogy a levegő keringését nem zárjuk el.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-29T15:36:16+00:00
Go to Top