Palántázás

A palántázás ez egyik legszórakoztatóbb és leghasznosabb tevékenység a tél kellős közepén. Február eleje táján ideje megterveznünk, hogy milyen zöldségeket szeretnénk a kertünkbe kiültetni. A növényeket szaporíthatjuk magvetéssel vagy palántázással. Amennyiben aprócska terület áll rendelkezésünkre, nem érdemes a magvetéssel túl sok időt eltöltenünk, hiszen néhány paradicsompalántát beszerezhetünk áprilisban, májusban, beültetjük balkonládába, és egész nyáron ehetjük a friss zöldséget.

Azonban, ha nagyobb kerttel rendelkezünk, érdemes megfontolni a magvetéses szaporítást, hiszen néhány csomag vetőmagból jelentős mennyiségű palántát nevelhetünk. Persze amennyi pénzt spórolunk azzal, hogy palánta helyett vetőmagot vásárolunk, annyival több időt kell ráfordítanunk a saját palánta nevelésére. A vetőmagot megbízható forrásból szerezzük be, különben előfordulhat, hogy a rossz minőségű magok nem kelnek ki vagy beteges palánták növekszenek belőlük.

A palánta neveléséhez használhatunk tejfölös, joghurtos dobozokat, de külön erre a célra alkalmas hajtató edényt vagy mini üvegházat is beszerezhetünk. Akkor érdemes már ilyen nagyobb beruházást megtervezni, amikor gyakorlatot szereztünk palántanevelésből.
A megfelelő edény kiválasztása után ugyanolyan fontos a jó minőségű vetőmag és a palántaföld beszerzése. Amikor minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, kezdhetjük a magvetést, azonban a vetési mélységről mindenképp tájékozódjunk, mert a fényre csírázó magokat (pl. zeller) nem szabad földdel takarni. A magvetés után kézi permetezővel nedvesítsük be a földet, és takarjuk le fóliával vagy üveglappal, hogy párás környezetben beinduljon a csírázás. Ezután helyezzük meleg, világos helyre pl. ablakpárkányra.

Az alábbi pontokat betartva mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyönyörű és egészséges palántákat neveljünk:
• Tervezzük meg, milyen növényeket szeretnénk nevelni
• Szerezzük be a vetőmagot, a palántaföldet és az ültető edényt
• Töltsük meg az ültető edényt földdel, nedvesítsük be kézi permetezővel
• Cserepenként 2-3 magot szórjunk a földre, majd vékony réteggel takarjuk be, a tetejét újra permetezzük be vízzel
• Takarjuk le, hogy nedves környezetet biztosítsunk a magok számára
• Mindennap vegyük le rövid időre a fóliát, hogy friss levegőt biztosítsunk fejlődő növényeink számára.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-28T15:34:38+00:00
Go to Top