Az automata öntözőrendszerek a kertészkedés egyik legnagyobb áttörésének tekinthetők. A rendszerek használata nem csak kényelmes és időtakarékos, hanem hatékonyabbá is teszi az öntözést, amely javítja a növények egészségét és növekedését. Az automata öntözőrendszerek működése általában egy programozható vezérlőegységen alapul. A vezérlőegység beállítja az öntözés időtartamát és gyakoriságát, figyelembe véve a kert méretét és a növények típusát. Az öntözési rendszer általában egy víztárolóból, kútból vagy közvetlenül a vízvezetékből szállítja a vizet a növényekhez.

Az automata öntözőrendszerek használata csökkentik a vízfelhasználást. Az öntözési rendszer pontosan beállított öntözési időtartama és gyakorisága segít a víz takarékosabb felhasználásában, mivel csak annyi vizet juttat a növényekhez, amennyi szükséges. Az öntözési rendszer automatizált működése kiküszöböli az emberi hibákat, mint például az öntözési idő és mennyiség túlzott vagy hiányos beállítását. Az automata öntözőrendszerek tehát jelentősen javíthatják a kertészkedés hatékonyságát, kényelmét és takarékosságát. Az öntözési rendszer kiválasztása és telepítése előtt azonban fontos, hogy a kert fekvését és a növények igényeit figyelembe vegyük.

Automata öntözőrendszer működése

Automata öntözőrendszer működése nem annyira bonyolult, hiszen minden zónához tartozik egy-egy vízcsőhálózat, melyekre a megfelelő helyen vannak felszerelve az öntöző elemek. Ezek az öntöző elemek lehetnek a szórófejek, mikro szórófejek vagy csepegtetőcsövek. Egy zónára egy öntözési módszer használata javasolt.
automata öntözőrendszer működése

Minden zónát egy elektromosan nyitható szelep vezérel, melyet egy központi automatika irányít. A víz a szelepeken keresztül jut el az öntöző elemekig, egyszerre csak egy zóna megnyitásával. A zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a talajból, és a beállításuknak, valamint a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. A csepegtető cső és a mikro szórófejek is ugyanezen az elven működnek, azonban ezek nem kiemelkedő elemek.

Akkor sem kell aggódnunk, ha néhány napra elutazunk, és csapadékossá válik az időjárás. Az esőérzékelő szenzora érzékeli a magas nedvesség-tartalmat és kikapcsolja az öntözőrendszert, amennyiben az időjárást azt indokolja, majd visszakapcsolja, amikor szükséges.

Az automata öntözőrendszer működése megfelelően tervezett telepítése után szinte teljesen karbantartásmentes. A rendszer folyamatos ellenőrzése azonban rendkívül fontos, mivel az esetleges sérülések, eldugult vagy megsérült csövek és szivattyúk, valamint a szűrők eltömődése befolyásolhatják a hatékonyságot és élettartamot.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016