Hortenzia

A romantikus kertek elengedhetetlen rózsaszínben, kékben és halvány lilában pompázó virága a hortenzia. A tradicionális vidéki kertek fagerendás háza vagy egy mediterrán bejárat mellett ugyanolyan szépen mutat, mint a modern kertek letisztult, minimalista stílusú pázsit-sövény kombinációja mellett.

Egy apró területű kertbe elegendő egyetlen dúsan virágzó növény, sőt a kertet nélkülöző, de balkonnal rendelkező lakások díszévé is válhat a cserépbe ültetett hortenzia. A hortenzia mindig nagy népszerűségnek örvendett, azonban a hosszan virágzó fajták (’Endless Summer’) nemesítésének köszönhetően igazi reneszánszát éli a virágos cserje. Nemcsak a viráglabdákkal rendelkező kerti hortenzia közkedvelt, hanem az ernyős virágzatú változatok is igen felkapottak.

Vitathatatlanul a legismertebb fajta a zöldes-fehér virágban pompázó ’Limelight’, azonban egyre keresettebbek azok a nemesített változatok, melyek a virág hervadásakor sötét bíboros árnyalatot öltenek. Némelyik fajta (’Magical Fire’) még illattal is rendelkezik.
Keressünk kedvenc hortenziánknak egy félárnyékos helyet, mely lehet rögtön üdvözlő virágként a kertkapuban vagy az évelőágyás hátterében. Amennyiben pénztárcánk engedi, a tölgylevelű hortenziát még sövénynövénynek is ültethetjük, bár ez egy kissé költséges, azonban rendkívül látványos megoldás.

A kékben pompázó hortenzia feltétele a savas talaj, melynek pH-értéke 4-4,5 között van. Amennyiben a kertünk talaja természetes módon nem savas, akkor kékítő műtrágyával segíthetünk a hortenziának kívánt szín elérésében. A kertészetek januártól cserépbe ültetett szobanövényként árulják a hortenziát. A fagyosszentek elmúltával kiültethetők a szabadba, azonban ezek a növények nincsenek hozzá szokva a napsütéshez, ezért ügyelnünk kell rá, nehogy napégést kapjanak. A növény érzékenységét a levelén keresztül tesztelhetjük: a bőrszerű tapintás már a napsütés ellen felvértezett növényre utal, azonban a puha tapintásút még árnyékban kell tartanunk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T12:27:14+00:00
Go to Top