Sétányrózsa

Csodás színekben pompázó, egész nyáron szakadatlanul virágzó kedvenc dézsás növényünk a sétányrózsa (Lantana camara). Ernyővirágzata félgömböket formáz, melyek folyamatos átalakulásával gyönyörködtetnek minket.

A bimbók kívülről befelé nyílnak ki, így a virág belsejében utoljára kibomló bimbók sárgák, a virágzat külső részén helyezkedők pedig már élénk narancsszínben vagy lilában virulnak. Mivel őshazája Közép-Amerika, kizárólag napsütéses időben láthatjuk teljes pompájában. A hűvösebb nyári időszakban teljesen leáll a növekedés, csak akkor virágzik tovább, ha újra hétágra süt a nap. A trópusi növény minden része mérgező, különösen az elnyílás után nem eltávolított virágból kifejlődött termés. Természetközeli kertekben nem csak csodás látványt nyújt, de színpompájával odavonzza a méheket és pillangókat. A kisebb termetű nemesítések különösen jól kombinálhatók más cserepes növényekkel. A magas törzsű fajtákat pedig talajtakaróval (pl. bakopa) ültethetjük össze.

A sétányrózsa meleg éghajlatról való származása miatt a telet nem töltheti a szabadban, az első fagyok beállta előtt muszáj télikertbe áthelyezni. Világos és levegős helyen, kb. 10 °C-on érzi télen jól magát. Kevesebbet kell öntözni, de a földjét nem szabad hagyni teljesen kiszáradni. Rügyfakadás kezdetén, ha visszavágjuk a hajtásokat 10-15 cm-re, erős hajtások fognak növekedni. A szaporítása rendkívül egyszerű: tavasszal egy levélrügy alatt vágjunk le egy 10 cm-es hajtásvéget, a vágás helyét pedig mártsuk gyökereztető porba. Ezután szúrjuk a dugvány hajtató földdel megtöltött kis cserépbe. Húzzunk rá átlátszó fólia süveget, így a földjét nedvesen tudjuk tartani. Miután meggyökeresedett, ültessük át nagyobb edénybe. Ezután már könnyű gondozni. Akkora cserepet válasszunk, hogy ne kelljen nyáron átültetni. A csodás virágpompához feltétlenül szükséges hetente tápoldatozni vagy tavasszal hosszú hatóidejű műtrágyát vegyíteni a földbe. A nyári időszakban folyamatosan távolítsuk el az elhervadt virágokat, ez serkenti az új virágok növekedését.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon!

Molnár Katalin

06 20 946 7016

2020-10-30T12:21:09+00:00
Go to Top