milyen-fat-ultessunkMilyen fát ültessünk a kertbe, az számos tényezőtől függ, például a talaj minőségétől, a növény fagyérzékenységétől,  fény- és vízigényétől.

Gyönyörű tradíció gyermek születésekor vagy házasságkötéskor fát ültetni, hiszen ahogy cseperedik gyermekünk, úgy növekedik a kiválasztott növény is kertünkben.

A rendelkezésre álló terület, a kert stílusa erősen meghatározza, hogy melyik fára essen a választásunk, hiszen hosszú időn, akár évtizedeket keresztül díszíteni fogja környezetünket. A lombos növény elválaszthatja a teret, kiemelheti a kert egyes részeit, de irányt is mutathat, napsütéses időben pedig árnyékában pihenhetünk.

Régebben igen népszerűek voltak a hatalmas vidéki kertekben a tölgy, a hárs, a gesztenye, de kisebb kertben is legalább egy diófát mindenki ültetett gyermeke születésekor. Manapság igen szűkös terület áll rendelkezésünkre, hogy fát ültessünk, de szerencsére egyre több kis termetű, gömb vagy oszlopos formájú fa közül válogathatunk, melyek kisebb kertbe, akár előkertbe is ideálisak.

Milyen fát ültessünk, hogy illeszkedjen a kert stílusához?

A kiválasztásnál határozzuk meg azt, hogy a növénynek milyen szerepet szánunk. Árnyat kell, hogy nyújtson, esetleg takarnia kell a házra, teraszra való rálátást, netán a figyelem középpontjába szeretnénk állítani. Nem utolsó sorban tökéletesen illeszkedni kell kertünk stílusához. A csüngőágú vérbükk tökéletes választás a romantikus környezethez, a geometrikus lombkoronák pedig inkább a modern kert díszére válnak.

Milyen fát ültessünk nagy területre?

Ha elegendő a hely a kertben, ültethetünk gyümölcsfát is, melynek tavasszal csodás virágdíszében gyönyörködhetünk, ősszel pedig a mézédes terméssel örvendeztet meg minket. Gyümölcsfát azonban ne a terasz közelébe ültessük, hiszen folyamatosan szemetel a lehulló virágaival, éretlen és érett gyümölcsével. A tavaszi virágpompa, az őszi levéldísz, egy feltűnő fakéreg egész évben szemet gyönyörködtető látványban részesít minket, sőt a madaraknak is tökéletes fészekrakó helyet és táplálékot biztosítunk ezzel.

A gömbkoronájú fák egyre népszerűbbek, nemcsak parkokba és terekre ültetik őket szívesen, hanem gyakran fedezni fel most már magánkertekben is. Gömbjuharon és gömbakácon kívül számos fajta létezik, melyeket érdemes felfedeznünk. Az ősszel gyönyörű meleg színekben pompázó mezei juhar vagy mocsári tölgy gömbkoronájú fajtája csodás látványt nyújt. A metszéssel formálható fajtákkal kicsit több munkánk lesz, hiszen a hamisciprust, a bükköt vagy a kecskefűz koronáját minden évben meg kell nyírni, évente akár kétszer is.

A természetes gömbkoronával rendelkező fajták, mint a páfrányfenyő vagy az ámbrafa eredetileg bokorszerűen növekszik, ezért ezeket különböző törzsmagasságú alanyokra oltják. A fa magassága keveset változik, a lombkoronának azonban alkalmanként szüksége lehet formametszésre. Egy icipici ágyásba is ültethetünk kis levelű orgonát vagy téli bangitát, hiszen ezek a fák hosszú távon is kisméretűek maradnak, így éveken keresztül díszíthetik kertünket.

Milyen fát ültessünk ősszel?

A fa ültetésére az őszi időszak az ideális. Amikor megtaláltuk, és beszereztük a nekünk tetsző fajtát, ássuk ki a megfelelő méretű gödröt. Az átmérője legyen dupla akkora, mint a gyökérlabda, a mélysége pedig akkor ideális, ha a gyökérlabda teteje egy szintben van a talajfelszínnel. Töltsük fel a gödröt földdel, majd egyforma távolságra egymástól fél méter mélyen üssünk le három karót a földbe. Keresztösszekötőkkel biztosítsuk a támaszték stabilitását. A fatörzset nyolcas formában többször áttekerve kókuszrosttal rögzítsük a karóhoz, azonban arra figyeljünk, hogy maradjon két ujjnyi távolság a törzstől, különben a kötés túl szoros lesz. Alaposan öntözzük be a frissen elültetett fát, a támasztékot pedig legalább két, de inkább három évig hagyjuk a fa mellett. Ezután már a fa önmagában is olyan stabil lesz, hogy a karókat nyugodtan kihúzhatjuk mellőle.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016