Néhány négyzetméternyi területen is varázslatos kertet tudunk kialakítani, ha az alapvető szempontot figyelembe vesszük: törekedjünk az egyszerűségre. A sokféle anyaghasználat, a különböző stílusú dekorációk keveréke diszharmóniát teremt.

A minikertben a négyzet, téglalap, kör alakú elemek a rendezettség, az átláthatóság érzetét keltik. A kerti bútorok és a talajburkolat megfelelő összhangja, az egymással harmonizáló anyagok, csodás nyugalmat árasztanak.

Optikailag tudjuk növelni a kert méretét, amennyiben egy hosszúkás, téglalap alakú medencét építünk, nyugodt vízfelülettel. Mivel a vízről visszatükröződik az ég kékje, a vonuló felhők, így tágasabbnak tűnik a kert. Ezen kívül a tükröződés több fényt is juttat a térbe, ezzel is növelve optikailag a területet.

Hangulatos növénykompozícióval szintén tágíthatjuk a teret: az ágyás első részébe ültessünk élénk színben pompázó virágokat, a háttérbe pedig kékes és fehéres árnyalatúakat. Amennyiben lehetőségünk van rá, egy látótengelyt hagyjunk szabadon, így tekintetünk elrévedhet a környező tájra, ezzel feloldjuk a bezártság érzését.

Apró kertbe apró fák illenek, a kis növésű gömbfűz vagy gömbjuhar. A legtöbb gömbfa a lombkoronájának átmérője nem nő 4 méternél nagyobbra, mégis lesz egy árnyékot adó növényünk, amely remekül aláültethető.

A kis méretű kertben is rendkívül jó szolgálatot tesz a magas ágyás. A kert méretéhez megfelelő, 1×1 méteres mini magas ágyás – akár lépcsőzetes elrendezéssel – kialakítása egyszerű, változatosan beültethető fűszernövénnyel, paradicsommal, virággal is. Kavicsos vagy térburkolatos területre nyugodtan elhelyezhetjük.

Keretnek legalkalmasabb a kezeletlen fenyő, a feltöltésre használt földkeverék pedig egyenlő arányban tartalmazzon homokot, kerti földet és komposztot. Oszlassunk el egyenletesen, a perem alatt 4-5 centi magasságig, így öntözéskor nem mosódik ki a föld.

Kialakíthatunk csak fűszer- vagy virágágyást, de keverhetjük is a különböző növényeket. Például a rozmaringot, a kakukkfüvet ültethetjük egy ágyásba a dáliával és a rézvirággal. A mini magas ágyásban maximum 6-9 növénynek van hely, tehát ültetéskor figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk túl az ágyást. Ezen kívül vegyük figyelembe a növények színeit és magasságát is, először cserepestől állítsuk a tervezett helyre, így harmonikus ágyásokat tudunk kialakítani.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016