Egyre népszerűbbé válik hazánkban is a magas ágyás. Míg régebben haszonkertekben használtuk előszeretettel, most már gyakran a dísznövényeket is magas ágyba ültetjük. Számtalan előnye van, a legfontosabb azonban az, hogy messzemenően kíméli a derekunkat, nem kell hajolgatni, guggolni, térdelni, miközben ültetünk, gyomtalanítunk, betakarítjuk a termést, sőt így a mozgássérültek számára is megfelelő lehetőség nyílik a kertészkedésre.

Kedvünkre válogathatunk az agyagfajtákból. Fából, fémből, téglából, kőből is megépíthetjük a magas ágyást, azonban itt is vegyük figyelembe a kert és a környezet stílusát. Míg a természet közeli kertbe inkább fából, a mediterrán kertbe kőből vagy téglából, addig a modern kertbe fémből, gabionból esetleg corten acélból alakítsuk ki a magas ágyat.

Nem elhanyagolható szempont az anyagválasztásnál a stabilitás sem, hiszen a magas ágyásnak nagy nyomást kell kibírnia, amelyet a kitöltő föld gyakorol a falakra. Ezt a nyomást általában a vessző vagy a léc nem bírja megtartani, tehát inkább masszív farönköket válasszunk. A vörösfenyő rendkívül tartós, akár kezeletlenül is használhatjuk, míg a lucfenyőből vagy erdei fenyőből készült magas ágyat valamilyen víztaszító anyaggal le kell kenni. A természetes építőanyag minden gondosság ellenére is a nedves földdel érintkezve előbb-utóbb elkorhad, így a legcélszerűbb a föld betöltése előtt kibélelni tófóliával.

A magas ágyást először növényi maradványokkal, alulról felfelé haladva rétegesen, egyre finomabb szemcseméretű anyaggal töltjük fel. A magas ágy aljára kerül a durva ágnyesedék, arra halmozzuk a finom ágnyesedéket, füvet, lombot, majd a tetejére kerül a komposztföld.

A szerves anyagok különböző gyorsasággal bomlanak le, így folyamatosan biztosítják a növények számára a megfelelő tápanyag-utánpótlást. Ezenkívül a bomlás során felszabadult hő is gyorsítja a növények fejlődését. A magas ágyban a föld hamarabb felmelegszik, így korábban beérhet a termésünk, azonban nyáron gyorsabban ki is száradhat, tehát figyelnünk kell a megfelelő öntözésre vagy automata öntözőrendszert is telepíttethetünk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016