Pihenés a kertben, lugasban vagy kerti pavilonban? Hol tudnánk a legjobban elbújni a világ szeme elől egy kellemes tavaszi délután, mint az illatos virágokkal körülvett kerti pavilonban vagy lugasban? Egyedül, a kedvenc könyvünkkel épp oly pihentető, mint amennyire romantikus szerelmünkkel kettesben teázva (vörösborozva, pezsgőzve).

Lugas

A lugas szó a latin lucus szóból ered, melynek a jelentése: liget, berek. A lugas egy átlátást engedő, nyitott építmény tetőszerkezet nélkül. Rácsra, oszlopra, gerendára felfutó növények alkotják a kíváncsi tekinteteket kizáró természetes falakat. A szőlőlugas az ókori Egyiptomból származik. A szőlőtövek hajtásait cölöpökre és az azt összekötő gerendákra futtatták fel, hogy növekedjen a terméshozam. Ha már ott volt az árnyat adó lombtető, a rekkenő déli napsütésben befeküdtek a munkások alá hűsölni. Az ókori Görögországban is rendkívül népszerű volt a szőlőlugas, emellett a görögök a borostyán lugast is nagyon kedvelték. A rózsalugas a vidéki kert elengedhetetlen kelléke a mai napig, hiszen fantasztikus illatot áraszt, és gyönyörű látványt nyújt, praktikusnak azonban kevésbé mondható, hiszen a méhek és darazsak kedvenc helyéül szolgál. A lugast kialakíthatjuk a bejáratnál, természetesen ügyelve arra, hogy megfelelő szélességű legyen. A szőlőn, borostyánon és rózsán kívül bátran befuttathatjuk iszalaggal, trombitafolyondárral vagy kúszólonccal. Több fajt vegyesen ültetve ki tudjuk küszöbölni azt, hogy a lassú növekedésű faj az első években még nem ad árnyékot. Például egynyári futónövényekkel célszerű befuttatni a lugast, így már a kialakítás évében hűsölhetünk az árnyékában.

Kerti pavilon

Az első pavilonokat a Távol-Keleten építették, amely szintén a megnyugvás, a meditáció helyszíne lehetett. Ezek többnyire 6-8 szögletű vagy kör alapterületűek voltak, hogy a keleti kultúrához híven átjárja az építményt a jótékony energia.

Európában a barokk parkok nélkülözhetetlen búvóhelye volt a lugas és a pavilon, hiszen a szerelmespárok ott adtak egymásnak találkát. A futórózsával benőtt lugast filozófuspadnak is nevezték és olyan nagy alkotókat ihletett meg, mint Goethe, Rilke vagy Schubert.

Ezek a romantikus kerti szobák nem vesztettek népszerűségükből, hiszen a házunkhoz közel helyezkednek el, mégis a természet közelében, a friss levegőn pihenhetjük ki magunkat.

A kerti pavilon a lugas „tovább fejlesztett” változata, hiszen zárt tetővel ellátott szerkezet, részben vagy teljesen zárt falakkal. A tető a gyenge csapadéktól, a falak pedig a szélfúvástól óvnak meg bennünket. Feltétlen vegyük figyelembe a kert, a ház és a környezet stílusát, ehhez alkalmazkodva válasszunk a pavilonnak anyagot, színt és formát. Egy kisebb padhoz általában elegendő a kavicsburkolat, azonban robosztusabb kerti bútorokhoz mindenképp térburkolatra van szükség.

Találjuk meg a megfelelő helyet a lugasnak vagy pavilonnak. Egy ösvény végén, egy klasszikus cserjesor mellett, a hátsó kerítés tövében vagy a pázsit közepén a futónövényekkel benőtt építmény tökéletesen illeszkedik a kert összképébe.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016