A modern kert a formatervezett építészi megoldások tárháza. Minimalista stílusúnak is gyakran nevezzük, hiszen jellemzőek a letisztult formák, a nemesacél és a beton használata.

A térelválasztóként funkcionáló sövény és a lomblevelű örökzöldek ültetésével egész évben látványos kertben gyönyörködhetünk. A szigorú mérnöki pontosságot látványos szoliter növénnyel lágyíthatjuk. A korallberkenye például azért lehet jó választás, mert a zöld-fehér-rózsaszín tarkázottság megtöri az örökzöldek színvilágát, nem is beszélve az élénk ciklámenben pompázó fiatal hajtásokról. Napos vagy félárnyékos helyen remekül fejlődik, és jól alkalmazkodik bármilyen talajhoz. Kissé fagyérzékeny, ezért inkább a védett fekvésbe ültessük. Közepes vízigényű, a nyírást jól tűri.

Jellemző a modern kertre a hatalmas zöld felület, melyet legegyszerűbben gyepszőnyeg telepítésével érhetünk el. A szabályos mértani formavilág remekül kiegészíthető a légiesen könnyed megjelenésű bambusz- vagy nádfajokkal, díszfüvekkel. Igénytelen, szívós növények, melyek minden évszakban látványos megjelenésűek. Gondozásuk végtelenül egyszerű, mindössze tavasszal célszerű erősen visszavágni. A pampafüvet érdemes télen védeni a nedvességtől, a többi díszfűnek még erre sincs szüksége. Egyesével vagy csoportosan ültetve is jól mutat, de ágyásszegélyként is megállja a helyét.

A modern, minimalista stílusú kertet általában ridegnek tartják, hiszen túl szabályosak a formák, amit lágyíthatunk virágok ültetésével. Válasszunk hozzá modern ültető edényeket. A sövény és a gyepszőnyeg makulátlan kinézete rendkívüli gondoskodást igényel. Ha kevés idővel rendelkezünk, szerezzünk be robotfűnyírót. Amennyiben a sövény nyírásával sem szeretnénk sok idő eltöltetni, a leylandi ciprus remek választás lehet. Fiatal korában évente akár 40-90 cm-t is növekedhet, így gyors eredményt érhetünk el, ha a kert intimitását szeretnénk gyorsan létrehozni.

A modern kert anyaghasználata

A modern kert jellemző anyaga a beton és a kavics, de ezzel nem szabad túlzásba esni, mert nyáron ezek a felületek rendkívüli módon felforrósodnak. Érdemes ezért más anyagokat is bevetni, például kezelt fát vagy modern kompozitot (WPC), de az üveg és az igényes, időtálló plexi remek megoldás lehet. Ezeket az anyagokat leginkább a terasz megépítéséhez célszerű használni. Apropó terasz! A modern kert legfőbb ismérve, hogy a terasz és a kert egy síkon helyezkedik el, így a felületek összeérnek. A térbeli egységet jól megtervezett világítással még inkább kiemelhetjük, így sötétedés után a kert egy újabb arcát mutatja meg.

A víz látványa a kertet élettel telivé, mozgalmassá teszi, azonban a modern kert stílusához a klasszikus kerti tó nem illik. Válasszunk inkább határozott vonalvezetésű, geometrikus alakzatú kerti tavat, és az úszómedencét hasonló szempontok szerint építtessük meg.

Könnyen feltételezhetjük azt, hogy csak és kizárólag munkát ad nekünk a kert, pedig a modern kert a jól megérdemelt pihenésre is alkalmas. A szoliter növények és az évelők rendkívüli nyugalmat árasztanak. A gyönyörű medence partján formatervezett napozóágyakon, a napvitorlák védelme alatt ejtőzhetünk egy hosszú nap után.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016