Természetes körülmények között a talajt növénytakaró borítja. A veteményezéshez vagy ültetéshez előkészített földet amint magára hagyjuk, rövid időn belül megjelenik rajta a friss növényzet. A környezetből a szél odaszállítja a magokat, melyek a megfelelő körülményeket kihasználva rögtön csírázni kezdenek. Ezzel el is kezdődik a véget nem érő munka, a folyamatos gyomlálás. Mivel a gyomnövények elvonják haszon- és dísznövényeinktől a tápanyagot, ezért fontos megszabadulni azoktól.

A fedetlen talajt a környezeti hatások is jobban érik. A nap kiszárítja a felületét, az eső kimossa a tápanyagokat, a szél pedig elsodorja a kiszáradt földet. A gyomosodás és a káros környezeti hatások elegendő indokot adnak arra, hogy valamilyen talajtakaró módszert alkalmazzunk.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a mulcs használata. Mulcsnak sokféle anyag megfelelő: a lehullott levelek, a tőzeg, a lenyírt fű, a faforgács, a kéreg, a komposzt, a kezeletlen fa fűrészpora. Ezek a szerves anyagok nemcsak visszaszorítják a gyomosodást, de tápanyaggal is dúsítják a talajt. A mulcs megvédi a földet a kiszáradástól, a víz eróziós hatásától, a talaj morzsalékos szerkezetének kialakulásához is hozzájárul.

A mulcs alkalmazásának azonban lehetnek káros hatásai is. A szerves anyagok vonzzák a vakondokat, az egeret, a meztelen csigákat. Mivel a mulcs nedvesen tartja a talajt, tavasszal nagyobb esélye van a kései fagykároknak. Figyelnünk kell arra is, hogy a sok szenet tartalmazó mulcs (fűrészpor, szalma, faforgács) lebomlásához nitrogénre van szükség. A mulcsot leterítés előtt érdemes egy kevés nitrogénnel elegyíteni, a talajt pedig meglazítani.

A metszés után megmaradt faanyagot felapríthatjuk, így nem kell üzletben vásárolni a mulcsot. A mulcs nemcsak talajtakarásra alkalmas, a kerti utakat és örvényeket is beszórhatjuk vele. Így meggátolhatjuk a kerti út gyomosodását, illetve esős időben sem kell a sárban dagonyáznunk.

Segítségre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hívjon a következő telefonszámon:

Molnár Katalin

06 20 946 7016